Militärt överskott

År 1960 startade Försvarets fabriksverk överskottsförsäljning av material från försvaret och statliga myndigheter, med produkter som den numera kända försvarets hudsalva. Försäljning av militärens överskott blev snabbt en stor industri med kläder, utrustning och frystorkad mat. Kort och gott det mesta man behöver för att vara ute i naturen och övernatta, både till vardags och för längre turer i vildmarken. Från överskottet finns mycket man kan behöva för nätter utomhus så som filtar, redskap, sovsäckar och tält från olika länders försvar, och det svenska militära överskottet innehåller också produkter som blivit klassiska samlarobjekt.

De som gjort lumpen vet att det behövs ryggsäckar, tält, jackor, stövlar och överlevnadskit för riktigt bistra förhållanden. Men militärkläder har också blivit en modestil som fått namnet armyfashion, med militärbyxor och märken som Brandit, Propper och Mil Tec. Militärkläder från USA, England och Tyskland har i vissa kretsar blivit högsta mode i Europa men även i andra delar av världen. Jackor och kängor i Gore-Tex, stövlar och armébyxor har blivit vanligt att klä sig i till vardags. Till och med militärens gröna överskottscyklar har blivit ett populärt transportmedel, även i storstäder. De klassiska pilotglasögonen är ett typiskt exempel på något som blivit en riktig modeaccessoar.

Vill du bege dig ut i skogen passar försvarets utrustning extra bra då många specialbutiker säljer nödvändiga verktyg som maskeringsnät, fotogenlampor, kikare, militärtält och campingattiraljer från hela världen. Entreprenörer tar ofta tillvara på överskottet och säljer i överskottslager varför det är lätt att få tag på roliga och användbara saker i hög kvalitet. Det du ofta hittar på överskottslager är kläder och verktyg för olika användningsområden. Ska du till exempel ut och campa kan du vara säker på att det mesta du behöver finns i militärens överskott. Ett val många gör för erkänt bra kvalitet och för att materialen är gjorda för att klara alla typer av situationer.